Концепція конференції

Україна та «українське питання» в черговий раз в історії стали каменем спотикання у процесі реанімації імперських амбіцій Росії. Претензії на правоприємність сучасної країни монархічній та комуністичній імперіям ХVIII – XX ст. поставили світ на межу третьої світової війни.

Події останнього року в Україні спровокували чергову хвилю дебатів довкола комплексу геополітичних проблем, пограничних впливів, національних та культурних ідентичностей. Аналіз дискурсу з окреслених питань дає змогу розглядати різні рівні та виміри дискусій в українському, польському, загальноєвропейському та російському інтелектуальному просторі. Для переважної більшості суспільств, котрі мають за плечима непростий досвід комунізму, характерними є проблеми розрізненої національної пам'яті та суперечливого образу минулого. Українські дебати щодо окреслених проблем значною мірою вписуються у контекст європейських, однак, на нашу думку, відкритим залишається питання про те, що більшою мірою визначає українську «тожсамість» – «буття поміж» (між Сходом і Заходом, між комунізмом і націоналізмом, між Росією і Польщею), чи «буття - в - собі»?

Історія польсько-українських стосунків містить багато спільних перемог і позитивних сторінок. Близькість історичних доль, тривалий та складний шлях до власної свободи, втілений у гаслі «За нашу і вашу свободу», не втрачає актуальності.

Відтак, метою конференції є осмислення траєкторії розвитку країн Балто-Чорноморського регіону в цілому, та України зокрема протягом ХVI – XX ст.; вплив третіх сил на процеси, що окреслювали особливості їх розвитку. Пропонуємо зосередити увагу і на політичних прорахунках та досягненнях останніх двох десятиліть. З'ясувати, яку роль у нашому житті відіграють історичні стереотипи, яке значення у поглибленні політичних, соціальних, етнічніх та культурних протистоянь має історія?

Для обговорення пропонуємо перелік питань, який залишається відкритим:

- Литовсько-польський період: політичні союзи та проекти ХVI – XVIII ст.

- Видатні постаті ХVI – XХ ст. та їх роль у формуванні політичних проектів та українсько-польських союзів.

- Українське та польське «питання» в імперських практиках Габсбургів, Гогенцоллернів та Романових у ХІХ ст.

- Концепція Балто-Чорноморського союзу: історія та сучасність.

- «Без вільної України неможлива вільна Польща». Геополітична концепція Ю. Пілсудського. Антибільшовицький союз УНР з ІІ Річчю Посполитою у 1920 р.

- Історична політика та формування історичної пам'яті в країнах Балто-Чорноморського регіону: досягнення та прорахунки.

- Традиційні й новітні медіа та їх роль у формуванні національної ідентичності, висвітленні історії та сучасних подій.

- Політичні, соціальні, етнічні протистояння: стереотипи, осмислення, шляхи подолання.

Робочі мови конференції – українська, російська, польська.

Просимо поставитись із розумінням до того, що оргкомітет залишає за собою право відбору заявок та статей.

Організатори забезпечують харчування учасників конференції.

Для участі у конференції необхідно до 25 березня надіслати Ваші пропозиції із зазначенням теми доповіді, відомостей про автора (прізвище, ім'я, по-батькові, науковий ступінь, посада та місце роботи), контактної інформації (e-mail та номер телефону, поштову адресу), а також анотацію (до 800 знаків) доповіді польською, англійською та українською мовами.

Остаточний варіант статті необхідно надіслати /та/ або надати організаторам конференції на початку конференції (24 квітня). Статті учасників конференції будуть видані за рахунок організаторів у збірнику «Intermarium: історія, політика, культура».

Вимоги до оформлення статті

Структура статті має містити такі елементи: постановку й обґрунтування актуальності проблеми; аналіз наукових досліджень, на які спирається автор; виокремлення аспектів проблеми, які ще недостатньо вивчені; формулювання мети та завдань статті; виклад основного матеріалу з обґрунтуванням отриманих результатів; висновки, рекомендації, перспективи подальших досліджень; список літератури.

Обсяг публікації – 8–12 сторінок книжкового формату А4.

Технічні параметри. Текст має бути набраний на комп'ютері (Microsoft Office Word 98, 2003 чи пізніші версії). Шрифт: гарнітура – Times New Roman, кегль – 14 пт, інтервал – 1,5 пт. Поля: ліве – 20 мм, праве – 20 мм, верхнє та нижнє – 20 мм.

Порядок розміщення матеріалу. У лівому верхньому куті – індекс УДК. У правому верхньому куті необхідно вказати прізвище, ініціали, посаду, місце роботи, вчене звання, науковий ступінь автора (авторів). Назва статті набирається прописними літерами по центру сторінки. Під назвою через 1 інтервал – анотація (3-4 речення) та ключові слова українською мовою, за якими розміщується текст статті. Посилання посторінкові, виставляються автоматично засобами текстового редактора (меню "посилання" – "вставити посилання"). Бібліографічні відомості про джерела оформлюються згідно з останніми вимогами державного стандарту. Після списку літератури через інтервал розміщуються анотації англійською та польською мовами з ключовими словами.

- Просимо надсилати їх електронною поштою на адреси: zhitomir.history@ukr.net, zolklewski777@gmail.com.

- Координаторами конференції від Житомирського державного університету імені Івана Франка – Вікторія Венгерська (тел. + 38 068 218 89 30, e-mail: zhitomir.history@ukr.net) від «Союзу польської шляхти» – Володимир Іщук тел. + 38 098 53 222 43 (e-mail: zolklewski777@gmail.com).