Дати: 11 липня – 5 серпня 2016 р.

Місце: Центр міської історії, Львів, вул. Богомольця 6

Кінцевий термін подачі заявок: 8 квітня 2016 р.

Опис програми

Літня школа має на меті забезпечити високий рівень знань про стан найновіших підходів і досліджень з історії євреїв Центральної та Східної Європи, розвиток дослідницьких і практичних навиків, критичного мислення для аналізу різних наративів минулого та їх використання, а також формування середовища молодих вчених, практиків і викладачів у Східній Європі та за її межами, які досліджують, зберігають і популяризують єврейську спадщину як частину багатоетнічної спадщини регіону. Школа створює простір для формування учасницької історичної культури та подолання ієрархізованих моделей практикування історії і спадщини. Програма включає лекції з єврейської історії Східної Європи ХІХ-ХХ століть, початковий курс їдишу та семінари з транснаціональних підходів та тем, культурної історії, студій пам'яті та спадщини. Важливою частиною програми є практична робота з джерелами та вивчення різних форматів реалізації проектів у публічному просторі міста. Програма передбачає подорожі історичними місцями й містами, зустрічі з фахівцями, дослідниками, місцевою громадою та дискусії.

Формати

Програма триває чотири тижні й складається з 40 годин початкового курсу їдишу, 80 годин лекцій, семінарів та воркшопу. Програма виходить за межі академічної історії та залучає різноманітні форми практичної роботи з історичним матеріалом. Через поєднання лекцій і семінарів з практичною роботою, воркшопом, груповими завданнями, літня школа навчає, як працювати з проектами публічної історії. Цього року воркшоп пропонує тему багатокультурного мистецького та літературного Львова з фокусом на єврейських творчих середовищах. Мета воркшому – залучити учасників до пошуку нових та цікавих форматів прогулянок містом (city walks), які презентують різноманітне й багатокультурне життя міста від початку ХХ століття до Другої світової війни. Через зв’язок людей, місць, розповідей, подій і залучення документів, текстів та візуальних матеріалів сучасний простір міста перетвориться на місце взаємодії між учасниками школи та громадськістю.

Викладачі

Літня школа запрошує дослідників із провідних центрів єврейської історії та Східноєвропейських студій, а також залучає місцевих науковців, створюючи спільне середовище через численні точки перетину та взаємний досвід. 

Цьогоріч курси читатимуть: Тімоті Уайт (Міський університет Нью Джерсі, США), Джошуа Шейнз (Коледж Чарльстона, США), Мейгіл Фавлер (Стетсонський університет, США), Крістоф Мік (Університет Уорвіка, Великобританія), Кароліна Шиманяк (Єврейський історичний інститут, Варшава), Йоанна Лісек (Вроцлавський університет), Пьотр Рипсон (Національний музей у Варшаві).

Воркшоп розробляють Йоанна Лісек, Кароліна Шиманяк, Андрій Бояров (незалежний художник, куратор), Данило Ільницький та Віктор Мартинюк (Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України), Катажина Котиньска (Яґеллонський університет, Краків), фасилітують - Анна Сусак-Чеботарьова, Олексій Чеботарьов (Центр міської історії), Олена Андронатій (едукатор, викладач з неформальної освіти, Гілель).

Вимоги

Літня школа запрошує магістрантів та аспірантів, молодих дослідників, викладачів вишів, музейних працівників, практиків спадщини з України, Білорусі, Польщі та Росії. Вікові обмеження для участі у школі - до 35 років.

Робоча мова – англійська.

 Учасники повинні вільно висловлюватися англійською для продуктивної роботи на заняттях та в робочих групах.

Заявка повинна містити:

* резюме (CV)

* мотиваційний лист (не більше 3000 знаків про те, чому ви хочете взяти участь у школі)

* опис проекту (не більше 3000 знаків; це може бути дослідницький, освітній або культурний проект, пов'язаний із єврейською історією, багатоетнічною історією або питаннями спадщини, над яким Ви тепер працюєте або плануєте працювати)

* Контактний телефон / електронна пошта двох дослідників/викладачів, до яких ми можемо звернутися за рекомендацією при потребі.

Заявки просимо подавати на адресу: summerschool@lvivcenter.org до 8 квітня 2016 р. У "Темі" листа потрібно зазначити "Заявка на Літню школу 2016 року". Заявки приймаємо англійською, українською, польською, російською та білоруською.

Відбір кандидатів

Журі оцінюватиме заявки і відбере фіналістів до 17 квітня. Фіналістів вибірково запрошуватимуть на Skype-співбесіду впродовж наступного тижня.

Оплати

Участь у школі є безкоштовною. Організатори покривають дорожні витрати, проживання, обіди та екскурсії.

Дипломи

Учасники отримають

* сертифікати про участь у літній школі

* сертифікати початкового рівня володінням їдишем

Обов’язковим для отримання сертифікату, крім виконання відповідних вимог, є успішне складання іспиту з їдишу.

Зголошення на літню школу

Організатори

керівники проекту

Софія Дяк 

s.dyak@lvivcenter.org

Ірина Мацевко

i.matsevko@lvivcenter.org

асистент проекту

Мар'яна Мазурак

summerschool@lvivcenter.org

 асистент воркшопу Олена Андронатій

summerschool@lvivcenter.org

Джерело: http://www.lvivcenter.org/uk/summerschools/jewish-history-2016/