Вступ

Столітня річниця Першої світової війни каталізувала появу нових досліджень, тем та підходів у воєнних студіях. Завдяки низці наукових праць, конференцій, семінарів та різноманітних публічних заходів, інтереси дослідників у вивченні Першої світової почали виходити далеко за рамки питань Західного фронту та імперських аспектів війни. Упродовж останніх років вийшло декілька ґрунтовних досліджень, які переглядають роль Східного театру бойових дій у глобальному воєнному контексті. Науковці навіть говорять про «східний поворот» у вивченні Першої світової війни. Попри це, дослідники Східної Європи і надалі розглядають непросту історію Східного фронту у контексті окремих національних історіографій. Мета цього семінару – зібрати дослідників з різних країн та дисциплін, які разом вивчатимуть складну історію Східного фронту. Основний об’єкт вивчення – великі та маленькі міста Східної Європи, де рух фронту та розмиті кордони імперій постійно впливали на повсякдення міст, встановлювали нові правила і порядки для їх мешканців та творили живий, динамічний простір для міжкультурних зустрічей, запозичень і взаємодій. Семінар робить особливий наголос на вивченні міст і містечок Східної Європи. Це передбачає широкі питання дослідження міського простору часів війни, зокрема ті, які виходять за вузькі національні рамки та використовують транснаціональні і глобальні методи. Семінар «Міський досвід Великої війни у східній Європі» є першим із двох запланованих. Перший семінар проводиться Центром міської історії у Львові. Другий – відбудеться у Києві, у Центрі польських та європейських студій восени 2017 р. Він зосередиться на міському досвіді під час революцій, громадянських воєн та заворушень у період з 1917 до початку 1920-х р.р. у Східній Європі та за її межами.

 Контакти: conferences@lvivcenter.org

Напрямки і теми: Семінар зосереджується на трьох основних темах:

 • Зустрічі і взаємодії між військовими та цивільним населенням, місцевими мешканцями та військовополоненими, біженцями, а також різними суспільними і національними групами, містом і селом тощо.

• Переміщення людей, ідей, культур та товарів на домашньому фронті, між тилом і полем бою у межах та поза межами офіційних кордонів імперій, держав тощо.

• Трансформація міського простору та ландшафту. Запрошуємо вчених представити свої досліджен- ня, які пов’язані, але не обмежуються наступними темами:

• Міське управління, включаючи періоди облоги, завоювання, окупації, звільнення та громадських заворушень.

 • Мобілізація та розвиток ринку праці.

 • Організація поставок військовим та цивільному населенню, логістика, зв’язок із великими і маленькими містами та між полем бою і домашнім фронтом.

• Політика охорони здоров’я: госпіталі для поранених солдат, благодійні та комунальні лікарні, профілактика інфекцій і контроль епідемій.

 • Комунікація та взаємодія між міськими і сільськими територіями. • Примусові переселення, біженці, військовополонені та зміна населення.

• Насильство, бунти, повстання, погроми, мародерства, руйнування.

• Індивідуальний досвід та виживання містян.

• Дитячий досвід війни, дитинство під час війни.

• Міська культура та розваги. • Зміни ідентичностей в ґендерних, регіональних (міські на противагу сільським), соціальних, національних та інших рамках.

• Ґендерні виклики: перегляд понять «чоловік» і «жінка».

• Трансформація міського ландшафту, зміна призначення громадського простору та будівель; знесення, руйнування, відбудова.

• Вулиці та площі як політичний, суспільний, культурний і релігійний простір.

Структура семінару: Нашою метою є об’єднання вчених з різних країн задля посилення міжнародної співпраці і спілкування. Семінар правне створити сприятливе середовище для взаємодії і спілкування і передбачає інтенсивну роботу відносно невеликої групи учасників в рамках дискусійних панелей. Тому ми просимо учасників надіслати напередодні та представити на семінарі проект статті, щоб отримати коментарі від запрошеного дискутанта та інших учасників. Таким чином воркшоп пропонує сприятливу атмосферу для апробації та удосконалення статей учасників з метою подальшої публікації. Крім того, організатори заходу проведуть екскурсію на вибрані місця пам’яті Першої світової війни у Галичині.

Як взяти участь: Ми заохочуємо подачу індивідуальних заявок, які повинні містити наступну інформацію:

• Назва

 • Короткий опис теми дослідження (до 500 слів)

 • Коротка біографічна довідка (до 150 слів)

• Контактні дані

Термін подачі заявок: 11 квітня 2016 р.

Надсилайте заявки на адресу: conferences@lvivcenter.org

 з темою «Семінар про Велику війну». Відібрані учасники отримають відповідь у кінці квітня 2016 р., після чого повинні надіслати коротку статтю (до 10 сторінок або 4 000 – 5 000 слів) на основі своїх презентацій до 31 травня 2016 р.

 Статті будуть розіслані дискутантам та іншим учасникам для обговорення. Ми плануємо публікацію відібраних статей або в окремому виданні, або в тематичному номері редагованого наукового журналу.

 Хто може бути учасником: Запрошуємо дослідників з різних дисциплін, у тому числі історії, антропології, географії, дослідження миру та конфліктів, літератури, театрального мистецтва, медійних студій та суміжних дисциплін. Зокрема запрошуємо до подачі заявок аспірантів і молодих дослідників зі Східної Європи. Робоча мова семінару – англійська.

Вартість програми: Організатори сплачують вартість проживання та харчування у Львові, а також екскурсію. На відшкодування транспортних витрат фінансування обмежене. Тому просимо зазначити, чи потрібна вам фінансова підтримка, та за можливості, звертайтеся за додатковими коштами до інституцій, які Вас делегують.

 Оргкомітет:

 Оксана Дудко

o.dudko@lvivcenter.org

Центр міської історії центрально-східної Європи

 www.lvivcenter.org

 Олена Бетлій

 olena.betlii@gmail.com

Центр польських та європейських студій Національного університету «Києво-Могилян ська академія»

http://www.ukma.edu.ua/index.php/science/ tsentri-ta-laboratoriji/tsentr-polskikh-ta-evropeskikh-studi-naukma

 Сергій Єкельчик

serhy@uvic.ca

Університет Вікторії Кафедра германістики і славістики

 www.uvic.ca/humanities/germanicslavic