Під час майстерні учасники навчаться методам роботи з діалогами в контексті спогадів. По закінченні вони зможуть самі використовувати ці методи, щоб проводити заходи і застосовувати їх у своїй роботі. Після завершення двомісячної практичної фази проекту учасники обох майстерень зустрінуться знову. Під час заключної зустрічі вони зможуть обмінятись отриманим досвідом, а також матимуть можливість спланувати свою подальшу діяльність у цьому напрямку.

Учасники та подання заявки на участь

В межах проекту відбудуться 2 семінари-майстерні:

  • 25–27 вересня 2015 р.: майстерня у Львові (для представників з різних регіонів України)
  • 29 вересня-1 жовтня 2015 р.: майстерня у Вінниці (для представників з Вінниці)

До участи у майстерні у Львові запрошуються представники громадських організацій України, фахівці, експерти та ентузіасти, які працюють з усною історією, пам’яттю, спогадами, організують та проводять діалоги у групах та спільнотах. Щоб взяти участь у семінарі, просимо заповнити онлайнову форму учасника до 18 вересня включно.

До участи у майстерні у Вінниці запрошуються представники громадських організацій м.Вінниця, місцеві фахівці, експерти та ентузіасти, які працюють з усною історією, пам’яттю, спогадами, організують та проводять діалоги у групах та спільнотах. Щоб взяти участь у семінарі, просимо заповнити онлайнову форму учасника до 18 вересня включно.

Участь у майстерні безкоштовна. В межах проекту учасники забезпечуються харчуванням. Учасникам, які братимуть участь у майстерні у Львові, покриваються витрати, пов’язані з проживанням, а також відшкодовуються витрати, пов’язані з проїздом: автобус, потяг (2 клас, купе, плацкарт).

Просимо звернути, кількість місць обмежена!

Методи

Під час триденного семінару учасники досліджуватимуть різні шляхи того, яким чином сприйняття минулого входить в наше життя. подивимося на публічні та особисті прояви пам'яті, спробуємо використати їх для кращого розуміння як нас самих, так й інших людей. Так само ми говоритимемо про те, як використовувати спогади та сприйняття минулого з метою побудови діалогу між різними групами людей.

Методи засновані на методиці "наративного інтерв'ю", методологіях "ґештальт-педагогіки" та "педагогіки звільнення". Ми спираємося на моделі й теорію впливу спогадів та пам'яті на конфлікти, маємо багаторічний досвід у проведенні діалогів.

Ведучі

Андреа Земсков-Цюґе — історик, працює у Кавказькій програмі Фонду Берґхоф. Із 2000 р. є тренером та фасилітатором в області історії, спогадів та конфліктів. У 2003-2005 рр. працювала у Центрі усної історії Європейського Університету у Санкт-Петербурзі як запрошений фахівець та викладач. У власній дисертації та публікаціях займалась питаннями історії Другої світової війни та сталінізму, теоріями пам’яті та методами біографічної роботи у конфліктних ситуаціях.

Дана Їроус — політолог, закінчила аспірантуру на тему впливу спогадів ув осетино-інгуському конфлікті. Із 2005 р. працює координатором проектів та тренером в області історії та спогадів, ґендерної теорії та підходів, а також конфліктології у жіночій громадській організації "ОВЕН" у Берліні.

Контактна інформація

у Львові:
Олекса Стасевич, менеджер програми "Україна активна: загоєння минулого"
МГО "Основи свободи"
тел.: +380 67 622 7218+380 50 309 7997
e-mail: oleksiy.stasevych@gmail.com(link sends e-mail)
www.ukrainian-action.org.ua

у Вінниці:
Анна Моргун, координатор проектів
Громадська організація "Центр Поділля–Соціум"
тел.: + 380 67 683 3406
e-mail: ann-morgun@ukr.net
www.pscenter.org.ua

Організатори

ОВЕН (OWEN e. V.) – Мобільна академія ґендерної рівності та миротворчості
www.owen-berlin.de

Інститут міжнародних відносин в області культури активно діє по всьому світу, підтримує мирне та взаємозбагачувальне співіснування людей та культур.
www.ifa.de