2014-й став роком ювілеїв трагічних історичних подій, які докорінно змінили Європу та, без перебільшення, увесь світ. Дві криваві світові війни залишили по собі глибокі тріщини у післявоєнному суспільстві та визначили розвиток людства на десятки років. Разом з тим 2014й рік може стати точкою відліку інших, не менш драматичних історичних подій, в першу чергу для України.

Якщо прийнято вважати, що Друга Світова війна була спровокована нерозв’язаними протиріччями першої, то витоки нинішнього конфлікту, що розгортається на території України і ризикує вийти за її межі, слід шукати, серед іншого, у проблемах недоосмислення досвіду Світових воєн, у його міфологізації, передовсім на пострадянському просторі. Ініціатори нового збройного конфлікту апелюють до героїчного минулого воїнів-визволителів часів «Великої вітчизняної війни» та необхідності відновлення «історичної справедливості», а у тезі про «народ-переможець» формулюючи для себе певну індульгенцію для майбутніх «перемог над фашизмом». Таким чином історія в Україні та Росії використовується політичними колами як засіб маніпуляції свідомістю своїх громадян. У суспільстві не підтримувався критичний дискурс довкола найбільш суперечливих моментів недавнього минулого. Тому чимало уроків історії залишилися для нас незасвоєними. 

За допомогою цієї дискусії ми хотіли би розібратися, чому втретє за століття Україна стає епіцентром світового протистояння та ареною боротьби за власні інтереси інших, більш впливових держав, і яку роль відіграє в цьому «битва» різних історичних наративів. Ми вже сплатили дуже велику ціну за тяглість радянського історичного наративу та його домінування в Східних областях України та в Криму, тому зараз дуже актуальною є спроба осмислення суті та причин протипоставлення різних «моделей пам’яті» та пошуки перспектив запобігання їх поляризації  в різних регіонах країни.

Запрошуємо до участі в дискусії професійних істориків, філософів, культурологів та інших гуманітаріїв, а також аспірантів та студентів гуманітарних спеціальностей, що цікавляться названими проблемами.

Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля готово покрити витрати на проїзд для учасників дискусії, відібраних на конкурсній основі. До всіх охочих прохання заповнити реєстраційну форму:  http://goo.gl/forms/RY7SiJ9XiI 

 

Середа, 26.11.2014 

15:00 – Екскурсія Михайла Кальницького експозицією виставки «1914. Київ. Мир/Війна». Обговорення експозиції. 

Увага! на екскурсію потрібна окрема реєстрація, кількість місць обмежена. Будь ласка, зареєструйтеся через імейл: Iuliia.Popova@ua.boell.org 

16:00-17:00  – Дискусія 1, Україна у Світових війнах. Доповідачі:

Віталій Нахманович

Ірина Склокіна

Оксана Дудко 

Питання до дискусії:

- Місце України у Світових війнах - чому дві світові війни відбувалися на теренах України?

- Чи опинилася Україна знов в епіцентрі світового конфлікту?

- Україна як суб’єктом Світових воєн - колоніальний аспект

 

17:30-19:00  – Дискусія 2, (Не)вивчені уроки історії?  Доповідачі:

Олена Стяжкіна

Вахтанг Кіпіані

Владислав Гриневич 

Питання до дискусії:

- Яку роль відіграло ідеологічне маніпулювання історією в конфлікті на Донбасі?

- Наскільки важливим фактором в українському конфлікті були різні моделі пам’яті, різне сприйняття радянської історії?    

- Чи є нинішня російсько-українська війна результатом невивчених уроків історії? 

Модератор: Кирило Савін

19-00 - 20.00 - Неформальне спілкування та чаювання