Відтак, пропонуємо провести міжнародну конференцію та зібрати на неї провідних істориків Другої світової війни. Одним з найважливіших завдань зустрічі вбачаємо висвітлення малодосліджених аспектів проблематики:  радянської окупації західних земель, політики нацистів та радянської влади щодо найменш захищених верств населення (євреї, роми, душевнохворі), життя локальних громад під окупацією тощо. Конференцію присвячуємо світлій пам’яті митрополита Андрея Щептицького, який в міру сил намагався рятувати усіх – українців, поляків, євреїв… 

Конференція відбудеться 30 листопада – 1 грудня 2015 року в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» (м. Київ). Робочі мови заходу – українська та англійська.

Організатори – вітчизняні та закордонні інституції, що займаються дослідженням історії ХХ століття. 

Пропонуємо науковцям зголошуватися на участь у конференції. Умовою участі є ухвалення організаційним комітетом тез доповідей. Назву та тези (до 3 сторінок), а також короткі відомості про себе просимо надіслати до 20 вересня на адресу: centerjudaica@gmail.com з поміткою «конференція».

Плануємо видання текстів доповідей. 

Організатори беруть на себе витрати на проїзд вітчизняних дослідників до Києва, проживання в готелі та харчування. Закордонним вченим забезпечимо проживання та харчування.