Спеціальність 6.020302 ІСТОРІЯ (СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ: СХОДОЗНАВСТВО З ПОГЛИБЛЕНИМ ВИВЧЕННЯМ ІНОЗЕМНИХ МОВ) передбачає поглиблене вивчення історії країн та народів Азії та Африки від найдавніших часів до сьогодення. Особлива увага в підготовці істориків-сходознавців буде приділятися вивченню іноземних мов. Студенти зможуть вивчати впродовж практично всього навчання за вибором китайську, турецьку чи арабську мову.  

    Історія Стародавнього та Середньовічного Сходу, нова та новітня історія країн Азії та Африки розглядатимуться в усій багатогранності політичної, економічної, соціальної, духовної складової. Народи стародавніх східних цивілізацій не просто першими побудували соціально стратифіковані суспільства й державні організми, винайшли найдавніші форми письма, розвинули художню словесність, науково-практичні знання, мистецтво, релігійно-філософську думку, а й передали, значною мірою, ці свої надбання наступним поколінням, тому ці цивілізації — не згаслі світи, а частина сучасної культури. Сучасні країни Сходу демонструють унікальні можливості постіндустріальних перетворень і виступають локомотивом розвитку людської цивілізації.

    Навички роботи з першоджерелами студенти здобуватимуть на семінарських заняттях та під час проходження практик у державних, наукових, освітянських установах. Студенти цієї спеціалізації отримують у дипломі додаткову кваліфікацію «вчитель» та університетський сертифікат «референт-перекладач».

    Історики-сходознавці зможуть вільно обирати всі дисципліни віднесені до вибіркової частини навчального плану. Дисципліни запропоновані на вибір студента відображають історію, філософію, релігію, культуру, демографію народів давнього та середньовічного Сходу, деталізують окремі аспекти політичної, військової, культурної, економічної історії народів Азії та Африки в нову та новітню добу. Запропоновані курси звільнені від ідеологічних штампів та втискування історичного матеріалу в готові соціологічні схеми, враховують найновіші здобутки історичних, сходознавчих, філософських та соціологічних наук.

    Дисципліни вільного вибору студента за цією спеціалізацією забезпечать належну компетентність майбутніх фахівців-сходознавців і дозволять їм спеціалізуватися на детальному вивченні будь-якого регіону чи держави Сходу. Поглиблена мовна підготовка суттєво підвищить конкуренцію випускників факультету, дозволить їм оволодіти комплексом специфічних археографічних та історіографічних джерел, які не перекладені на європейські мови. Поглиблена мовна підготовка дозволить студентам успішно конкурувати на світовому ринку праці, працювати в міжнародних організаціях, дипломатичних відомствах, туристичних фірмах.

    Студентам, що обрали спеціалізацію «сходознавство» пропонується система літніх шкіл, у яких вони отримають фахові навички з туристичної роботи, підприємництва, дипломатичної справи в країнах Сходу.

    Після першого курсу пропонується літня школа «Туристичний бізнес у країнах Сходу. Застосування китайської, турецької, арабської мов (на вибір) у галузі туризму».

    Після другого курсу пропонується літня школа «Ділова етика в країнах Сходу. Ділова китайська, турецька, арабська мови (на вибір)».

    Після третього  курсу пропонується літня школа «Дипломатична етика у країнах Сходу. Дипломатична китайська, турецька, арабська мови (на вибір)».

     

    ІСТОРІЯ (АМЕРИКАНІСТИКА ТА ЄВРОПЕЙСЬКІ СТУДІЇ )

    Набір на спеціальність 6.020302 ІСТОРІЯ (СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ: АМЕРИКАНІСТИКА ТА ЄВРОПЕЙСЬКІ СТУДІЇ З ПОГЛИБЛЕНИМ ВИВЧЕННЯМ ІНОЗЕМНИХ МОВ) – передбачає детальне вивчення історії, етнографії, культури Європи, Північної та Південної Америки, а також поглиблене вивчення іноземних мов (англійської, німецької, іспанської, французької, португальської). Студенти працюватимуть з першоджерелами на семінарських заняттях з історії давньої Греції та Риму, історії середніх віків та раннього нового часу, історії цивілізацій Доколумбової Америки, нової та новітньої історії країн Західної, Центральної та Східної Європи, Північної та Латинської Америки, міжнародних відносин.       

    Здобуті в стінах університету теоретичні знання студенти зможуть доповнити практичними навичками й уміннями під час джерелознавчої, музейної, дипломатично-документознавчої та педагогічної практик.

    Дисципліни вільного вибору студента в межах цієї спеціалізації дозволяють обрати блок і окремі дисципліни за науковими вподобаннями. 

    Студенти, які переконані, що антична цивілізація, середньовічне рицарство, культура західноєвропейського Відродження унікальні явища в історії людства, а їх вивчення зумовлене не тільки науковим інтересом, а й покликом душі оберуть блок дисциплін "Історія стародавнього світу, середніх віків та раннього нового часу". Запропоновані в цьому блоці дисципліни навчать студентів працювати з автентичними, у тому числі греко- і латиномовними, джерелами; обирати та визначати актуальні напрямки та проблеми історичного дослідження в галузі стародавньої історії та медієвістики; визначати та співвідносити факти, матеріальні рештки, пам’ятки культури та мистецтва, образи мислення з конкретним періодом стародавньої, середньовічної та ранньонової історії та давати їм оцінку на предмет якості та достовірності; здійснювати історичні реконструкції відповідної епохи; надавати усні та письмові консультації, популяризувати відповідні знання з історії стародавності, середньовіччя, ранньонової доби в школах, на курсах, тренінгах.

    Блок дисциплін "Західна Європа та Америка в новий та новітній час" обиратимуть студенти, які пріоритетом своїх наукових інтересів визначать історію західноєвропейських та американських країн з ХVII ст. до сьогодення. Студенти опанувавши дисципліни цього блоку зможуть здійснювати порівняльний аналіз політики західних країн щодо міжнародних конфліктів; виокремлювати актуальні проблеми дослідження історії дипломатії, зовнішньої та внутрішньої політики країн Західної Європи та Америки в нову та новітню добу; на основі самостійного дослідження зарубіжних джерел (публікацій документів, мемуарів політичних і державних діячів США, країн Європи, іноземних статистичних даних), зарубіжних і вітчизняних наукових праць і періодичних видань здійснювати особисті й колективні наукові проекти з проблем історії та сучасності; матимуть навички в дослідженні європейської та євроатлантичної інтеграції, діяльності міжнародних організацій, як форми багатостороннього співробітництва, колективної безпеки і оборони.

    Ті студенти, які захочуть детально вивчати історію країн що межують з Україною зможуть обрати блок дисциплін «Історія Центральної та Східної Європи». Цей блок дасть необхідні навички та уміння для здійснення аналізу інформації з актуальних проблем історії слов’янських країн Центральної та Південно-Східної Європи; застосування у практичній діяльності теоретичних знань з історії, культури, національних традицій та особливостей суспільно-політичного і соціально-економічного розвитку держав Центральної та Східної Європи; аналізу змін у сучасному житті російського суспільства і держави, враховуючи історичний досвід; прийняття відповідальності за самостійно прийняті рішення в інтерпретації джерел з історії формування та розвитку російської державності, взаємовідносин між українцями та росіянами; використання набутих знань з історії Центральної та Східної Європи у повсякденній діяльності для підготовки публічних виступів, рефератів, аналітичних довідок.

    Студенти цієї спеціалізації отримують у дипломі додаткову кваліфікацію «вчитель» та університетський сертифікат «референт-перекладач».

    Отже, запровадження окремих спеціальностей “американістика та європейські студії” і “сходознавство” на історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка свідчить про вагомі зрушення в системі вищої, і, зокрема, історичної освіти. Вивчення не лише історії зарубіжних країн, але й поглиблене вивчення іноземних мов дасть змогу підготувати конкурентоздатних працівників на ринку праці.     

        Детальніше про нові спеціалізації Ви зможете дізнатися на офіційному сайті історичного факультету або на сторінках соцмереж.     

     http://history.univ.kiev.ua/uk/

     https://www.facebook.com/pages/%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%B0-%D0%84%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D1%96%D1%97-%D0%B2-%D0%9A%D0%9D%D0%A3-%D1%96%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%96-%D0%A2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D0%A8%D0%B5%D0%B2%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0/366196103583710?pnref=story

     https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%96%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%82%D0%B5%D1%82/1430215950618189?fref=ts

     https://vk.com/americaeuropaknu

     https://vk.com/shodoznavstvoknu