Мотивація науково-теоретичного семінару. Наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. гострої затребуваності як в європейській, так і в українській гуманітаристиці набула повсякденність. До її аналізу звернулись історики, культурні антропологи, етнологи, літературознавці, соціологи, лінгвісти, мистецтвознавці. Відповідь на які питання шукають у «повсякденних практиках» учені різних галузей гуманітарних наук?

    Здійснюючи аналіз сучасних подій в Україні, вітчизняні і зарубіжні гуманітарії визнають, що нашому суспільству за роки незалежності так і не вдалося звільнитися від впливу соціокультурних практик і традицій, сформованих за радянського періоду. Вони радіюють у наших світоглядних орієнтирах, ціннісних преференціях, щоденних поведінкових нормах і реакціях, оскільки є наслідком засвоєння і повторення життєвого досвіду кількох попередніх поколінь у повсякденних практиках. Між тим, будучи умовою стабільності суспільства, узвичаєна в такий спосіб конфігурація форм повсякденного світу виявилася легко провокованою до спроб реанімації старого способу життя. Щоб зрозуміти, чому це сталося, слід звернутися до життя «маленької людини». Саме «внизу» відбувається зіткнення і переплетення суспільного і приватного, громадського і особистого, соціального і етнічного.

    Мета семінару полягає у розкритті можливостей історії повсякденності як нової дослідницької програми вивчення радянського минулого на підставі широкого залучення й критичного аналізу різних джерел та застосування міждисциплінарних методик пізнання.

    Перелік питань, що пропонуються до обговорення, є орієнтовним і залишається відкритим:

* об’єкт і предмет повсякденності у сучасній гуманітаристиці: (між)дисциплінарне позиціонування / розмежування / інтегрування; дослідницькі діалоги й авторські монологи в холістичній культурі дослідження;

* «структури повсякденності» й «силові поля» радянського повсякдення у дослідницькому «полі» гуманітарія (історика, етнолога, культурного антрополога, соціолога, лінгвіста, мистецтвознавця)

* джерельні засади історії повсякденності, проблема їх оцінки, кваліфікації та ранжування: основні – допоміжні, об’єктивні – суб’єктивні, офіційні – приватні, матеріали влади – особові документи, письмові – усні, візуальні, речові, традиційні – запозичені тощо

* усноісторичні й аудіовізуальні документи в арсеналі історика повсякденності: методологія і культура збирання, принципи відбору, способи накопичення і гарантії зберігання, практики розкодування і використання;

* інтерпретація документів як проблема дослідницької культури історика повсякденності: оптика та інструментарій, аналітика і емпатія (аналітико-мнемічна та емотивно-когнітивна рефлексія) – емоційний резонанс документу і провокації пам’яті;

* завдання дискурсивного аналізу соціокультурних практик: варіативність текстів і контексти прочитання;

* поліморфність реальності, взаємодія макро- і мікрорівнів минулого, проблема релятивізму і (полі)варіативність історичної істини.

     Для участі у семінарі просимо надіслати до 20 квітня 2015 р.

1) Ваші пропозиції із зазначенням теми доповіді з анотацією (до 800 знаків) українською мовою з поміткою «seminar_Kovalenko»

2) Заявку (форма додається) з поміткою «application_Kovalenko»

електронною поштою на адресу:

pashavinnitsa@gmail.com – старший лаборант кафедри філософії, соціально-політичних дисциплін та етнології Поліщук Павло Анатолійович, 

або

kolvia58@gmail.com – модератор семінару Коляструк Ольга Анатоліївна, доктор історичних наук, професор.

    

     По визначенню основних доповідей, запропонованих учасниками семінару, після  30 квітня 2015 р. буде зроблена додаткова розсилка програми семінару.

     Загальне прохання: з огляду на заявлену форму зустрічі доповідь має бути загальнотеоретичного, науково-практичного або науково-методичного характеру.

     За матеріалами науково-теоретичного семінару передбачається публікація збірника матеріалів. 

    

     Контактні телефони:

     Коляструк О.А.:  097 291 44 63

                                  063 316 49 09

     Поліщук П.А.: 098 830 78 56

     Дирекція ІІЕП: 0432 26 71 33

     

     Наша адреса:

     Інститут історії, етнології і права,

     Вінницький державний педагогічний університет імені  Михайла Коцюбинського,

     вул. Острозького, 32

     21100, м. Вінниця,

Оргкомітет семінару

    

ЗАЯВКА

     на участь у Всеукраїнському науково-теоретичному семінарі

     «Історія радянської повсякденності: на перехресті джерел»,

     14-15 травня 2015 р., м. Вінниця

Прізвище ______________________________________________________

Ім’я ___________________________________________________________

По-батькові ____________________________________________________

Науковий ступінь _______________________________________________

Вчене звання ___________________________________________________

Посада ________________________________________________________

Назва організації /установи, її адреса _______________________________

Контактний телефон______________________________________________

E-mail _________________________________________________________

Тема доповіді __________________________________________________

Необхідні технічні засоби________________________________________

Необхідність бронювання готелю (кількість днів, дати, тип номеру)___________

Дата _______________________________________

Заявка подається без скорочень!