Видана за редакцією Евгенії Бакалової, Тобіаса Ендріха, Христини Шляхтовської та Галини Сподарець книжка стала черговим німецькомовним збірником праць про актуальну ситуацію в Україні й результатом досліджень робочої групи з питань Східної Європи стипендіатів Фонду Фридриха Еберта.

У вступі редактори тому постулюють міждисциплінарність свого підходу та прагнуть науково обґрунтувати обране ними для назви тому слово “криза” (саме воно найчастіше вживається в німецькому медійно-політичному дискурсі для опису ситуації в Україні). Матеріали книжки поділені на три розділи. Перший – найбільший – “Криза культури та ідентичності” містить статті Вєри Фабер (про українську культуру), Галини Сподарець (про літературні образи Дніпра), Татьяни Хофманн (про наративи Миколи Рябчука, Юрія Андруховича і Сергія Жадана), Ґерда Хентшеля та Марка Брюґельмана (про взаємини російської та української мов в Україні) та Максіма Гацкова (про політичні орієнтації та кризи державності в Україні).

Другий розділ “Криза держави і політики” містить розвідки Лєни Перепаді та Надії Грищук про українське правосуддя, Ганне Шнайдер про міграційні проблеми та Рубена Верхана про децентралізацію.

Третій розділ “Криза зовнішньої політики” представлений текстами Алли Лойкавець (про угоду про Асоціацію між Україною та ЄС), Тассіло Сінгера (про право на інтервенцію та межі державного суверенітету), Ліани Фікс та Евгенії Бакалової про нормативну легітимізацію геополітичних “сфер впливу”.