З іншого боку, ці ж та інші тексти представляють ранньомодерне суспільство з точки зору структур, що його утворювали. Автори збірника вивчають різноманітні за своєю природою соціальні структури: домогосподарства, етнічні спільноти, гетьманський двір, надвірні почти, мікрогрупи міських урядників чи депутатів сеймиків. Діяльність цих інституцій визначалася правовими нормами, усталеними звичаєвими практиками, котрі теж стали об’єктом окремого вивчення.

Важливо, що за цими структурами, правовими колізіями, уявленнями, дослідникам вдалося не загубити окрему людину, з її індивідуальністю, прагненнями, життєвими стратегіями і вчинками. Тексти сповнені конкретними прикладами з життя «маленьких» чи «великих» людей, котрі майстерно вписані в більш широке тло ранньомодерної доби. Вживання епітету «майстерно» є таки не перебільшенням, адже авторами збірника стали зіркові українські та польські дослідники ранньомодерної доби, відтак, сподівання укладачів, що тексти знайдуть свого читача, мають всі підстави. Думається, що після прочитання цього збірника читачі зі свого боку будуть з нетерпінням очікувати на вихід наступних томів серії.

Зміст:

Віталій Михайловський. Рeзультативність сеймів для Подільського воєводства у 1493–1526 рp. за матеріалами Коронної метрики.

Юрій Зазуляк. Погрози та листи-погрози посполитих з Руського воєводства XVI ст.

Dariusz Dąbrowski. Romanowicze w polskiej historiograf i nowożęątnej (XVI–XVIII w.). Рomiędzy podziwem, krytyką i zapomnieniem

Ігор Тесленко Маршалки двору князів Острозьких XVI — першої половини XVII ст.

Наталя Старченко Ув’язнення шляхтича в контексті ставлення до правопорушення (Волинь останньої третини XVI — початку XVII ст.).

Наталія Білоус. Луцькі лентвійти XVI–XVII ст. Характеристика уряду та персоналії.

Мирон Капраль. «Входження в історію», або до появи історичної свідомості в українсько-руського міщанства Львова наприкінці XVI — на початку XVII ст.

AdrianJusupović Zjednejwiary, jednegojęzykasą izjednegonarodusłowieńskiegoidą. PoselstwoLwaSapiehydoMoskwy 1600/1601 inadziejeznimzwiązane.

 Ігор Скочиляс Шляхта і братства мирян у сакральному просторі SlaviaOrthodoxa. / SlaviaUnita: Межі влади, право й практика вибору владик на елекційних соборах руської церкви XVI — початку XVIIIстоліть.

ОлексійВінниченко. ДепутатськісеймикиБелзькогоіРуськоговоєводстввостаннійчверті XVI — першійполовині XVII століть: Організаціятаневиборчіфункції.

Микола Крикун. Документи Білоцерківського замку за 1644, 1645 і 1647 роки.

Петро Кулаковський. Волинський сеймик і зовнішня політика Речі Посполитої (1632–1648 рр.).

Jarosław Stolicki. Sеjmiki ukrainne w latach 1648–1702: Problemy badawcze.

Володимир Александрович. «Нaдвірний маляр»: Замовники-можновладці та виконавці у мистецькій практиці західноукраїнських земель XVII століття.

Artur Goszczyński. Adam Kazanowski wоbec powstania Chmielnickiego.

Piotr Borek. Powstanie Chmielnickiego w «Wojnie domowej» Samuela Twardowskiego.

Mirosław Nagielski. Szwecja w polityce hetmana zaporoskiego Bоhdana Chmielnickiego w latach 1648–1657.

Олексій Сокирко. «На послугах дому»: Надвірні почти козацької старшини середини XVII–XVIII ст.

Marek Wagner. «Sprawy kozackie» w rachunkach hetmana wielkiego Stanisława Jabłonowskiego w latach 1685–1689.

Оксана Вінниченко. У правовому просторі «вірменської нації» Львова. Спадкування за заповітами: регламентація та процедура надання їм юридичної сили в XVII — першій половині XVIII ст.

Adam Perłakowski. Sejmik wоjewództwa Bełskiego wobec polityki wewnętrznej i zagranicznej dworu w pierwszym dziesięcioleciu panowania Augusta III Wettyna (1734–1744)

Людмила Посохова. Розширюючи обрії світу: Реальні та віртуальні подорожі студентів та викладачів православних колегіумів України XVIII ст.

Юрій Волошин. «Служители» і «работники» в домогосподарствах мешканців міста Полтави другої половини XVIII ст.

Видавництво: http://laurus.me/